LİTYUM DERNEĞİ

DBG ETKİNLİKLERİ

DBG -30 MART 2024 ETKİNLİĞİ

Foruma katılmak için : www.bipolarbozukluklarakademisi.com
sitesine sağlık çalışanı olarak kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

30 MART 2023

2023  YILI  DÜNYA  BİPOLAR GÜNÜ ORTAK AÇIKLAMAMIZ

UMUT, DAYANIKLILIK VE DAYANIŞMA

Umut, günlük yaşamımızda neleri yapıp yapamayacağımıza ve bir durum karşısında nasıl tepki vereceğimize karar verirken önemli rol oynar. Umutlu olduğumuzda ileriye doğru adım atmak konusunda daha istekli ve güçlü,  zorluklar karşısında daha dayanıklı olabiliriz.

Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan salgın ve yaklaşık iki aydır her nefesimizde hissettiğimiz deprem, umutlu olmayı zorlaştıran acılar ve belirsizlikler yaşattı. Bu zor günlerin üstesinden gelebilmek ve dayanıklı olabilmek için dayanışma ile umudumuzu koruduk, canlı tuttuk. Yaşadığımız afete rağmen doğrulabilme çabası işte bu dayanışma ve umut ile mümkün oldu.

Toplumsal travmalar ( Salgın, deprem vb.) karşısında ruhsal hastalıklar nedeniyle tedavi gören kişiler zaman zaman diğerlerinden daha fazla zorluk yaşayabilirler. Bipolar Bozukluk nedeniyle tedavi gören kişilerin de bu zorluklar karşısında belirtilerinin yinelenmesi ya da kötüleşmesi mümkün.

Bipolar Bozukluk , tekrarlayan taşkınlık ( mani) ve çökkünlük ( depresyon) dönemleri ile seyreder. Bu dönemler dışında birçok kişi olağan yaşamına ve ruh haline dönebilir. Olağan yaşama dönebilmeyi kolaylaştıran unsurlardan belki de en önemlisi strese karşı dayanıklı olmaktır. Zor dönemlerin üstesinden dayanıklılık ile gelebiliriz.

Bipolar bozuklukla ilgili damgalama ve dışlama; kişilerin tedaviye başvurmasında, tanıyı kabul edip kendi tedavisinde aktif bir rol almasında önemli bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bipolar bozukluk diğer hastalıklar gibi tedavi edilebilir. İyileşme sürecinde ciddi bir engel olarak karşımızda damgalama ve ayrımcılık durmaktadır.

Bipolar bozukluk tanısını kabul ederek tıbbi tedavi ve psikososyal destek yöntemlerine erişmek; kişinin atabileceği ilk ve önemli adımlardan biridir. Bu adımı atmak umudu korumak ve canlandırmaktır.

Tüm dünyada ve Türkiye 'de 30 Mart, Bipolar Bozukluk ile ilgili farkındalık,  dayanışma ve damgalamaya karşı mücadele günü olarak kabul edilir. Bu 30 Mart'ta da her birimizin tedavi ekibinin önemli ve değerli bir üyesi olduğumuzu bilerek ( tanı koyan ve tanı alan ayrımına gerek durmaksızın)  hep birlikte bipolar bozukluk hakkındaki önyargılara ve önyargılardan kaynaklanan ayrımcı tutumlara işaret ediyoruz. Bu ayrımcı tutumlar nedeniyle gelecek umudunun yitirilmemesi ve tedavi etkinliğinin farkındalığının sağlanması ancak doğru bilgilerin yaygınlaşması ile mümkün. Doğru bilgilerin yaygınlaşmasında en önemli rolü bipolar bozukluk deneyimini yaşayan kişiler alıyor ve bu kişilerin toplumsal yaşamda görünür olabilmesi sayesinde umut canlanıyor.

Tedavi süreci; yaşama katılımı,  umudu ve dayanıklılığı sağlar. Bu sürece özellikle de toplum temelli tedaviye vurgu yapmak iyileşmeye inanan ve bunun için mücadele eden bizler için çok değerli.

Damgalama ve ayrımcılıktan uzak bir yaşam için Bipolar Bozukluklar Derneği, Bipolar Yaşam Derneği , Lityum Derneği,   Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Türkiye Psikiyatri Derneği olarak Dünya Bipolar Gününde toplumu dayanışma içinde umudu çoğaltmaya çağırıyoruz.

30 MART 2020 DÜNYA
  BİPOLAR  GÜNÜ  ETKİNLİĞİNİ COVİD-2019 SALGINI  NEDENİYLE  TÜRKİYEDE  İNTERNET  ORTAMINDA  15 BİLİM  İNSANININ  KATKILARIYLA  KUTLANDI.

ETKİNLİĞİN  LİNKİNE  AŞAĞIDA  BULABİLİRSİNİZ.

www.youtube.com/watch

Zor Günler ve Bipolar Bozukluk
#30MartDunyaBipolarGunu

Bipolar Bozukluklar Derneği, Bipolar Yaşam Derneği, Lityum Derneği ortak etkinliği olarak ;
#30martdünyabipolargunu nde hastalığı yaşayanlar ve yakınlarından gelen soruları ve #coronavirüs #covid-19 #pandemi si ilgili kaygıları, konunun uzmanlarına sorduk. Canlı yayında toplantıyı 4800 kişi izlemiş. İzleyemeyenler için linki ektedir. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz

LİTYUM DERNEĞİ' ne üye olmak için lütfen İLETİŞİM sayfasındaki formu doldurunuz. Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?
Ücretsiz kaydol